Skip to content
Les mer om Cosmedic og våre merkevarer.
Les mer om Cosmedic og våre merkevarer.
Solkrem og SPF – hva, hvordan og hvorfor?

Solkrem og SPF – hva, hvordan og hvorfor?

Aldringstegn er en av de største hud-bekymringene vi har, men likevel blir en av de enkleste anti-aldringsproduktene ofte glemt.

80-90 % av de synlige aldringstegnene i huden vår skyldes UV-skader.

Solkremer er produkter som inneholder ingredienser som forhindrer at solstrålene skader huden vår.

 SPF, eller «Sun Protection Factor», viser styrken på solkremens beskyttelse mot UVB-stråler.
(Ja, faktisk kun UVB-stråler! Men heldigvis er det påbudt UVA og UVB-beskyttelse i solkremer som selges i Norge, altså en bredspektret beskyttelse.)

 • Solkrem med SPF fra minimum 15 og opp til 50 burde brukes daglig.
 • Bruk bredspektrede solkremer, som beskytter mot både UVA og UVB-stråler.
 • UVA-stråler penetrerer dypere ned i huden enn UVB-strålene, og blir ofte betegnet som «aldrings-stråler» (A = aldring). De går gjennom skyer og glass, så selv om sola kanskje ikke synes, så treffer fortsatt UVA-strålene huden og kan gi skader.
 • UVB-stråler penetrerer epidermis (overhuden) og er hovedårsaken til solbrenthet (B = brent). Disse strålene går som regel ikke gjennom glass.
 • UV-stråler ødelegger kollagen og elastin. Dette er proteiner i huden som er med på å holde huden fast og glatt.
 • Når huden får farge, så er det hudens måte å blokkere UV-strålene fra å kunne penetrere. Se på farge som en melanin-paraply på huden.
 • Melanin er pigmentet som gir farge til hud, hår og øyne.
 • Det er 2 forskjellige typer solfiltre i produktene, fysisk og kjemisk solfilter.

Fysiske solfilter (mineraler) inneholder Titanium Dioxide og/eller Zinc Oxide. Disse mineralene legger seg på toppen av huden som en «vegg» som reflekterer UV-strålene.

Kjemiske solfiltre er Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone og Avobenzone som absorberes i huden – og som virker som en «svamp» som trekker til seg UV-strålene.

 • The Skin Cancer Foundation/Kreftforeningen anbefaler daglig solbeskyttelse, samtidig som man oppsøker skygge/unngår direkte soling, spesielt mellom klokken 10-16, når solen er på sitt sterkeste. Det anbefales også at man dekker til sensitive områder med klær, hatt og/eller solbriller.
 • Det anbefales å smøre seg 30 minutter før man skal i sola for å oppnå best beskyttelse, og at man fortsetter å smøre seg hver 2 time.
 • En studie publisert i «the American College of Physician’s Annals of Internal Medicine» (3 juni 2013) viser at solkrem er med på å forhindre tidlig aldring av huden forårsaket av solen.

Er ikke dette gode nyheter? Hvis du bruker SPF regelmessig, så vil det være med på å forhindre aldringstegn på huden din!

Det er seks nøkkel-produkter fra  som inneholder bredspektret beskyttelse.

Ta vare på huden din og nyt sommeren med god samvittighet!

 

Forrige post Oppdag nyhetene fra Uklash
Neste post Finn din glød: Slik påfører du highlighter